Wat is gezondheid

PROOST, OP UW GEZONDHEID!

Wat is Gezondheid? Denk met ons mee in volgend artikel.

Wie wil er nou niet gezond zijn? Meer dan 80% van alle Nederlanders vindt dat gezondheid een grote rol speelt in hun leven. Onze top 5 van bezigheden om gezond te blijven zijn: 1) goed slapen, 2) gevarieerd eten, 3) ontspanning, 4) gezonde producten eten en sporten/ bewegen. Dus staat ons wensen lijstje sporten/ bewegen, gezonde producten eten, niet roken en gevarieerd eten, met stip bovenaan. Opvallend daarbij is dat ‘lekker in je vel zitten’ voor de meesten synoniem is aan ‘zo lang moeilijk gezond blijven en niet ziek worden’.

Steeds meer worden wij overspoeld met informatie over gezondheid. Op tv, internet en via sociale media. Iedere super-deskundige wil zijn zegje doen, soms raken wij daardoor de draad kwijt. Zo verwijzen allerlei producenten naar medische centra of laboratoria of wordt opzichtig melding gemeld van naar wetenschappelijke successen bij vermageren, het stoppen met roken of het tegengaan van veroudering of kaalhoofdigheid… Die verwijzingen naar wetenschappelijke studies is een veel gebruikte marketing truc. Het valt op dat sommige producenten niet snel hun studies openbaren omdat de proeven vaak slechts op een beperkt aantal mensen zijn uitgevoerd of niet hebben geleid tot product ondersteunende conclusies. Integendeel, soms zelfs, heel andere conclusies laten zien.

Het is bekend dat in 99% (!) van betrouwbare wetenschappelijke studies evenveel studies te vinden zijn die een ander beeld van de geopperde gezondheidswinst tonen. Dat zegt genoeg over commerciële aanbieders. Voor hun speelt het winstoogmerk een hoofdrol.

Hoe filtert u, de consument, uit de overvloed aan berichten die u voorgeschoteld krijgt, de juiste informatie? Om u te helpen gaan wij samen de komende tijd stap voor stap een eigen kijk op gezondheid ontwikkelen.

Definitie

De definitie van gezondheid komt van werelds grootste gezondheidsbewaker, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze stamt uit 1948: ‘Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden’.

Als je goed naar deze definitie kijkt, zou nagenoeg niemand gezond zijn. Een aft in je mond zou al betekenen dat je niet gezond bent. Recente studies laten zien dat je niet alleen moet kijken naar hoe ziek iemand is, maar ook naar hoe gezond iemand is. Een nieuwere definitie geïntroduceerd door een Nederlandse arts, M. Huber past misschien veel beter bij het huidige inzicht en luidt: ‘Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’.

De visie op gezondheid is dus niet enkel bepaald door de lichamelijke staat van het individu, maar evengoed door zijn beleving van het grote goed dat gezondheid heet: je gezond voelen is, in het licht van de nieuwe definitie, net zo belangrijk!

Positief

De basis om je gezondheid zelf bij te sturen is kennis. Daar begint het mee. De juiste, eerlijke, onafhankelijke kennis over gezondheid en zaken die de gezondheid bepalen, doen er toe. Net zo belangrijk als kennis zijn bewustwording/motivatie. Dit betekent: bewust zijn van goede en slechte dagelijkse gewoonten. Daarbij moet je ook gemotiveerd zijn om de regie van je gezondheid in eigen hand te nemen. Je moet het zelf willen!!

Tenslotte is het aanleren, dus trainen van de juiste vaardigheden -welke voeding kopen en hoe klaar te maken?- en gewoontes -dagelijkse beweeg of sport momenten plannen- een voornaam chapiter.

Meer regie over onze eigen gezondheid voeren. Laten wij een begin maken.

 

Boter

 Twee aansprekende voorbeelden die tonen waarom juiste kennis zo belangrijk is.

Laten we beginnen met de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB).

 

Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Voor kinderen en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60 minuten. Tot zover deze Norm, die drie groepen onderscheidt: de inactieven die geen enkele dag 30 minuten die matig intensieve beweging halen; de zogenoemde normactieven, zij die vijf dagen of meer actief zijn per week. De groep daartussen wordt gevormd door de mensen die niet in ruime mate actief zijn, de semi-actieven.

Nergens evenwel wordt gesproken over de precieze intensiteit van het bewegen. Hard of zacht, zogezegd? Het is wetenschappelijk aangetoond dat men, in afwijking met de Norm, ook gezonder wordt met 3 of 4 keer per week intensief sporten. Gek, want je voldoet dan niet aan de NNGB of u kadert misschien zelfs binnen de groep semi-actieven. Het zou zo maar kunnen maken dat je je al snel te min voelt en je motivatie daaronder lijdt. Misschien zelfs zo dat je nog minder gaat sporten of zelfs overweegt te stoppen (je voldoet immers toch niet aan wat de zogenaamde specialisten zeggen…). Terwijl je voor de gezondheid juist heel goed bezig bent!

 

Ander voorbeeld: cholesterol verlagende boter. Op ons hoofd of op de boterham? Wie kent niet de reclame over deze gezondheidsbetoveringen? Toch zit ook hier een kanttekening aan, want wie niet ingrijpt in slechte eetgewoontes, zal heel weinig effect zien.

Moraal van dit voedingsverhaal:

  1. Er bestaan momenteel onvoldoende wetenschappelijke argumenten om te zeggen dat deze producten gezond zijn, in de zin dat ze ervoor zorgen dat u langer en vooral gezonder zult leven. Waarmee niet is gezegd dat het speciale smeersel schadelijk zou zijn, tenminste binnen de aanbevolen hoeveelheden van 2 à 3 g per dag.
  2. Hoge cholesterolgehaltes vragen om een aangepast dieet plus voldoende beweging. Een diëtist kan, beter dan alleen toverboter, bij de realisatie van het actieplan steun bieden.

 

De juiste kennis opdoen is niet eenvoudig. Wij zullen u in de komende artikelen en nieuwsbrieven trachten wel de juiste informatie te verschaffen.

 

Bewuster

Na kennis volgt bewust en overtuigd zijn. Ten eerste moet je bewust zijn van je ongezonde leefstijl en deze vol overtuiging willen veranderen. Niet zomaar, maar met een plan. Een plan met doelen en investeringen in tijd. Heel speels mag bewegen/sporten ook leuk zijn en gezond eten smakelijk blijven. Er zullen dipjes komen (wees je ook daarvan bewust!) en die moeten worden overwonnen. Het is daarom belangrijk een groep mensen om je heen te hebben (familie, vrienden) die steunen. Al met al een positieve omgeving is vaak nog belangrijker dan een dag extra bewegen of gezond eten.

 

Aanleren

Heb je de kennis te pakken, en ben je bewust van de nieuwe aanpak, dan moet dit in de praktijk worden toegepast. Net als het zetten van de eerste stapjes, of leren-fietsen, is behendigheid nodig, en het opbouwen van ervaring. Zelfs zo, dat het bijna vanzelf gaat na verloop van tijd. Je rijdt de stad in op jouw bicyclette, zonder erbij te denken. Je bent er. Bingo!

 

Deze en vele andere tips, helpen de juiste keuzes te maken en te starten met het nieuwe leven dat gezondheid heet, gaat Medico Monde de komende tijd voor Ohra-verzekerden verzorgen. Proost!